Gooise Schaakvereniging

Open Goois Schaakkampioenschap

Henk van der Poel wint Goois Schaaktoernooi in De Krachtcentrale

Afgelopen zaterdag 12 oktober werd op Wereldschaakdag ook hard gestreden om het rapid-schaakkampioenschap van het Gooi die daar voor het eerst georganiseerd werd door De Gooise Schaakvereniging.

In de kelder van het prachtige industriële pand (Restaurant) “De Krachtcentrale” in Huizen hebben 63 schakers in 3 poules hun krachten gemeten. De A-poule was het sterkst bezet met spelers op meesterniveau en waarin ook het 10-jarige toptalent Ansh Jakhari deelnam (huidig kampioen van Nederland bij de jeugd tm 10 jaar).

De sterkste speler uit het Gooi (en randgemeentes) mocht na afloop naast de titel ook de hoofdprijs “De Gooische Moordenaar” mee naar huis nemen. Een prachtig kunstwerk gemaakt door Danny Tupang, gebaseerd op de Gooische Stroomtram van weleer die begin 20e eeuw denderend door het Gooi maar liefst 117 levens heeft geëist.

In de C-poule werd Jeroen Makkinje van En Passant uit Bunschoten de winnaar in zijn groep met 6 punten uit 7 wedstrijden hij heeft dus maar 1 punt verloren. Er waren 2 achtervolgers met 5,5 punt dus de top zat dicht bij elkaar.

Ton van Rooijen van Schaakvereniging Almere werd overtuigend 1e in poule B door met 1,5 punt meer uit de buurt van de nummer 2 te blijven

Bijzonder is dat de beste speler uit het Gooi ook nog het dichtste bij woont en winnaar werd van de A-groep. En met overmacht want we hebben het over de Huizer Henk van der Poel (die in de meesterklasse speelt) als glorieuze winnaar met 2 punten meer dan de nummer 2 Ansh Jakhari.

In de 3 poules was het mooie mix van huisschakers, topspelers, jonge talenten en oudere routiniers die elkaar de loef wilde afsteken. En hoewel niet specifiek een jeugdtoernooi, waren het toch de jongste deelnemers die voor het meeste tegenspel op de hoogste borden hebben gezorgd! Zo kon Ansh Jakhari als enige winnaar Henk van der Poel weerhouden van een 7/7 score met een remise. In de C-poel was het de eveneens 10-jarige Sasha Kurt die als enige een winstpartij wist te behalen van winnaar Jeroen Makkinje in deze reeks.

Een geweldig leuk en prachtig toernooi was het, waarin ook vele regio-verenigingen deelnamen zoals bijvoorbeeld Het Dikke Torentje uit Eemnes, Bussums Schaakgenootschap, Schaakvereniging Almere, Hilversum Schaakgenootschap etc.

Het is de bedoeling dit een jaarlijks terugkerend toernooi te laten zijn in De Krachtcentrale. Het Gooi heeft er een mooi schaakevenement bij, dat dit jaar gelijktijdig met de atelierroute plaats vond.

HOOFDPRIJS OGS - De Gooische Stoomtram

RESULTATEN